Behöver du en annan anledning att inte vape? Din orala hälsa är i fara

Varningarna om vaping-inandning av ångan av elektroniska cigaretter-tenderar att fokusera på de potentiella farorna med hjärtat och lungorna.

Men en ökande mängd forskning visar kemikalierna i e-cigaretter börjar orsaka skador precis där de kommer in i kroppen: din mun.

Eftersom e-cigg är ett nytt fenomen, säger Dr. Crystal Stinson, biträdande professor vid Texas A&M College of Dentistry i Dallas, “Studier om deras inverkan är verkligen nya. Men nu har vi en solid mängd bevis som visar sambandet mellan e-cigaretter och dålig munhälsa.”

Nikotin, vare sig rökt eller förångat, begränsar blodflödet till tandköttet, vilket kan bidra till periodontal sjukdom. Vätskan i e-cigaretter, som kan innefatta propylenglykol, bensen, formaldehyd och andra kemikalier, ökar bara riskerna.

En studie som publicerades tidigare i år i tidskriften iScience visade att 43% av personer som använder e-cigg hade tandköttssjukdomar och orala infektioner. Denna siffra var högre bland rökare-73% – men endast 28% bland människor som varken rökt eller förångas av ejuice.

“Munhålan är verkligen fjädrande vävnad som läker snabbare än andra delar av kroppen”, sa Stinson. “Men vi vet också att när du upprepade gånger traumatiserar det, det är då du slutar ha problem som är irreversibla.”

Dessa problem, tillade hon, sträcker sig från inflammation och tandhåligheter till förlust av ben som förankrar tänderna i käken, kallad periodontit och oral cancer.

En annan studie som publicerades i Maj i Science Advances avslutade den orala mikrobiomen – den stora samlingen av vänliga bakterier, virus och andra mikrober som lever i munnen—av e-cigarettanvändare utan tandköttssjukdom såg mycket ut som mikrobiomen hos personer med periodontit.

“Det är helt skrämmande saker,” säger Dr. Purnima Kumar, professor vid Ohio State University College of Dentistry och studiens ledande författare. betonar de bakteriella samhällen som lever i munnen, och de omsluter sig i slem. Så de är inte längre goda bakterier och det inflammatoriska svaret är genom taket. Människor går runt och tror att de är friska, men de är bara primerade för sjukdom.”